marți, 13 ianuarie 2015

Migraţia popoarelor contemporane

         Se estimeaza ca, la sfarsitul secolului al XX-lea, aproximativ 150 milioane de persoane traiau in afara tarii in care s-au nascut, ceea ce reprezinta 2.5% din populatia lumii. Dintre acestia, 15 milioane sau 10% sunt refugiati. Tarile europene se confrunta cu situatii tot mai dificile in incercarea de a raspunde fluxurilor mari de imigranti, solicitati de azil si de refugiati. De teama migratiilor ilegale, statele industrializate au impus o serie de intreaga de masuri care limiteaza accesul la teritoriul lor.
In lumea contemporana, migratia umana joaca un rol foarte important in economia mondiala, fiind un factor de crestere economica si de reducere a saraciei. In anul 2005, pe teritoriul Uniunii Europene se aflau 9 milioane de cetateni ai statelor din afara Uniunii, iar 4% din piata fortei de munca era, de asemenea, din afara Uniunii. Migratia si munca ilegala reprezinta un fenomen de mari dimensiuni. Statisticile oficiale nu prezinta insa situatia reala deoarece exista o puternica emigratie ilegala neinregistrata de oficialitati.
Un studiu al Bancii Mondiale in anul 2006 recunoaste ca migratia internationala poate genera substantiale castiguri de bunastare pentru persoanele care migreaza si familiile lor, precum si pentru tarile origine si destinatie prin politici care sa asigure o mai buna gestionare a fluxului persoanelor. Sumele repatriate oficial inregistrate la nivel mondial au depasit 232 miliarde $ in 2005. Sumele trimise acasa pe cai neoficiale ar putea reprezenta inca cel putin 50% din suma oficiala. Tarile in care se inregistreaza cele mai mari intrari de sume repatriate sunt India, China, Mexic, Franta si Filipine. Pentru urmatoarele tari, sumele repatriate reprezinta cea mai mare proportie din produsul intern brut: Tonga(31%), Moldova(27.1%), Bosnia si Hertegovina(22.5%).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu