sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Migraţii umane în perioada interbelică

Din punctul de vedere al migratiei umane, Primul Rdzboi Mondial a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale epocii contemporane. In urma conflagratiei mondiale (1914-1918), lumea a cunoscut o noua si puternica revolutie economica si demografica, iar un numar impresionant de  oameni isi vor cauta siguranta, prosperitatea si fericirea in alte tari. Migratia s-a indreptat in special catre Statele Unite ale Americii. Dupa decenii de politica liberala in ceea ce priveste imigrantii, Statele Unite vor stabili un numar fix de emigranti care vor fi primiti anual si un set de criterii pe care acestia trebuie sa le indeplineasca.  
Dupa Primul Razboi Mondial, statele nationale au devenit intolerante fata de minoritatile nationale si au stabilit reguli ale cetateniei. In acest fel au incurajat emigratia si au introdus restrictii in ceea ce privegte imigratia.
In urma victoriei revolutiei bolsevice din Rusia, din anul 1917, 1,5 milioane de rusi "albi" au fost obligati sa-si paraseasca tara sau au plecat de teama noului regim. Majoritatea emigrantilor rusi erau membri ai aristrocatiei, mari proprietari, comercianti, dar si membri ai clasei mijlocii si intelectuali.
In perioada 1918-1923, ca o consecinta a pierderii razboiului, aproximativ 2 milioane de germani au parasit Rusia, Ucraina, Polonia, Cehoslovacia, Alsacia si Lorena pentru a se stabili in Germania si Austria sau pentru a migra la randul lor, in Olanda. In perioada interbelica, migratia germana in Olanda a devenit atat de puternica, incat guvernul a trebuit sa ia masuri severe pentru a  opri acest fenomen.
In Europa, in timpul marii crize economice din anii 1929-1933, emigrantii au devenit tinta atacurilor  extremei drepte. Ei au fost facuti responsabili pentru toate problemele tarilor de adoptie. Asa s-a intamplat in special cu evreii, si cu armenii sau cu rusii din Germania si Franta. Din pacate, tonul acestei politici de izolare l-au dat chiar Statele Unite, care in 1924 au dat o lege care urmarea reducerea emigratiei din sudul si din estul Europei. Declansarea Marii Crize Economice pe ambele maluri ale Atlanticului a incetinit si mai mult fenomenul emigratiei.
Anii '30 au insemnat aparitia regimurilor totalitare in Europa. Acestea au anulat sau au revizuit in mare masura drepturile si libertatile cetatnesti. In aceste conditii, o categorie importanta de oameni au devenit  potentiali emigranti, in special minoritatile de toate categoriile (nationale, relisioase, culturale). Inchiderea frontierelor statelor europene, precum si a frontierelor Statelor Unite pentru evreii discriminati din Germania a insemnat o eroare cu consecinte dramatice si o crestere a efectelor Holocaustului.
(in imagine: copii evrei in ghetou nazist)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu