miercuri, 17 decembrie 2014

Frica de emigranţi

      Oamenii migreaza din cauza saraciei, a razboiului sau a persecutiilor. Ei pot fi mutati fortat, deportati sau expediati impotriva vointei lor. Multi altii s-au mutat doar pentru ca au crezut si au sperat ca viata va fi un pic mai buna in alta parte.
      Plecarea sau sosirea unor grupuri relativ mari de persoane intr-o perioada relativ scurta de timp a declansat in mod firesc reactii diverse. Uneori, plecarea oamenilor era vazuta ca o mare pierdere (pentru natiune, pentru armata sau pentru taxe), iar alteori sosirea lor era perceputa ca o amenintare.
      Limitandu-ne, pentru moment, la contextul european, se poate spune ca mai multi emigranti, daca nu sunt izolati sistematic pentru o perioada lunga de timp, se contopesc in societatea receptoare. In orice caz, copiii si nepotii lor nu mai sunt priviti ca straini. Pentru o parte a populatiei autohtone existat teama ca noii veniti le vor dilua cultura, le vor strica morala, le vor lua femeile si le vor poci limba. In Evul Mediu, in unele regiuni erau discriminati
catolicii, in alte regiuni erau discriminati protestanlii, in aproape toate erau discriminati evreii.
      Emigrantii au contribuit intotdeauna la dezvoltarea tarilor unde s-au asezat. Ei au adus adesea tehnici noi dintr-o tara in alta, au stimulat comertul si contactele intre diferite regiuni si au contribuit la deschiderea unor noi piete. Emigrantii au adus noi obiceiuri si feluri de mancare, iar in timp unele dintre acestea au fost adoptate de societatea primitoare. 
    De exemplu, pastele si pizza aduse de emigrantii italieni sau obiceiul bradului de Craciun adus de emigrantii germani in Statele Unite au devenit obiceiuri ale societatii au fost apoi exportate in toata lumea. Migrarea inginerilor englezi de la secolului al XlX-lea a dus la raspandirea fotbalului pe continentul european.
     Teama de emigranti a ramas ca o forma a fricii de schimbare, in special de schimbare in cultura. Aceasta este, oricum, intr-o continua schimbare de-a lungul timpului. Culturile, asa cum le cunoagtem noi astazi, sunt rezultatul unor secole de migratii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu